Pyszne ciasto 3-kolorowe bez pieczenia, bez żelatyny. Zrób od razu dwie blaszki, bo znika w kilka chwil

Ciasto jest delikatne i wprost rozpływa się w ustach.

Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc nie musisz się o nic martwić, tym bardziej że ciasta nie trzeba piec. Ciasto składa się z 3 kolorów, które idealnie ze sobą współgrają. Jego wykonanie jest bardzo proste i najbardziej oporne osoby, będą w stanie je wykonać.

Składniki na 3 kolorowe ciasto:

  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 1 litr mleka
  • 25 g masła
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 220 g cukru
  • 140 g kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 10 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Etap 1: Najlepiej zacząć od przygotowania budynku na bazie soku pomarańczowego, gdyż będzie musiał zastygnąć. Sok pomarańczowy wlej do wysokiego garczka i dodaj 50 g cukru.

Wymieszaj do rozpuszczenia cukru, a następnie wsyp skrobię kukurydzianą. Mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Gotuj do zgęstnienia masy, a następnie wlej do silikonowej głębokiej formy (może być w kształcie babki). Formę z masą zostaw w chłodnym miejscu do ostygnięcia.

Etap 2: Czas na przygotowanie białej masy.

Do garczka wlej mleko, dodaj 170 g cukru i cukier waniliowy. Gotuj do rozpuszczenia cukru. W następnej kolejności dodaj kaszę mannę i wiórki kokosowe.

Starannie mieszaj składniki, aby nie powstały grudki. Masa powinna być gotowa po około 1 minucie. Pod koniec gotowania dodaj masło i wymieszaj składniki do połączenia.

Masę podziel na dwie części, a jedną z nich wylej na ostygniętą masę pomarańczową. Wszystko ładnie wyrównaj i ponownie umieść w chłodnym miejscu.

Etap 3: Do połowy białej masy z kaszy manny dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Masę rozprowadź w formie, w której znalazła się biała i pomarańczowa masa.

Ciasto przykryj folią aluminiową i wsadź do lodówki na około 4 godziny. Po upływie tego czasu, zdejmij deser z formy, pokrój na równe kawałki i gotowe.

Smacznego!