Te tarte ziemniaki z szynką i serem są obłędne. Już nie robię zwykłych plecków ziemniaczanych. Zapisz przepis

Te proste danie z pewnością na stałe zagości w Twojej kuchni.

Przepis jest bajecznie szybki w wykonaniu i potrzebujesz jedynie składników, które najpewniej masz już w lodówce!

Co będzie potrzebne?

  • pół kilograma ziemniaków
  • 50 g sera (najlepiej w kostce)
  • 100 g szynki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • odrobina oleju roślinnego
  • sól, pieprz i natka pietruszki do smaku

Jak zrobić placuszki krok po kroku

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Następnie trzemy je na dużych oczkach tarki.

Starte ziemniaki należy odsączyć, aby masa nie była zbyt wodnista.

Wkładamy ziemniaki do miski, do której wbijamy również jajka.

Do tych składników ścieramy ser, dodajemy wędlinę pokrojoną w cienkie paski oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.

Do tego wędrują przepisowe dwie łyżki mąki, jednak jeśli masa wciąż nie jest wystarczająco zwarta, możemy dosypać jej więcej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na patelni z rozgrzanym olejem układamy masę formując placuszki wielkości racuchów. Smażymy aż uzyskają złoty kolor.

Gotowe!