Zwykłe przekąski już się nam znudziły i chcemy czegoś nowego. Czegoś, co zaskoczy, ale jednocześnie zniknie ze stołu w kilka minut. I właśnie wtedy z pomocą przyjść może nam cukinia – warzywo pyszne i zdrowe, a przy tym – lubiane przez wielu.
Zabawę rozpoczynamy od krojenia cukinii na niewielkie kawałki. Solimy ją i odstawiamy na ok. 15 min, po czym osuszamy ją, wylewając nagromadzony sok. Do foliowego woreczka wsypujemy mąkę, po czym dodajemy cukinie i potrząsamy. W międzyczasie do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Obtaczamy w nich cukinie, po czym panierujemy ją w bułce tartej. Całość pieczemy 15 min w 200-220 stopniach.
Kroimy ją w plastry i solimy. Jednocześnie do miski wlewamy:
Całość mieszamy, po cym obtaczamy tym cukinię. Następnie pieczemy ją 15-20 min w piekarniku, 180-200 stopni. Na pewno zasmakuje również najmłodszym, zastępując tłustsze frytki.