Rumuńskie gołąbki – oto jak sprawić, by znane danie stało się jeszcze bardziej doskonałe <3

Gołąbki to przepyszna potrawa, która jest znana w wielu krajach, jednak w każdym z nich jest ona przygotowywana na różne sposoby. Poznaj naszą propozycję zamiany przepisu z czasów radzieckich na wersję rumuńską, tak samo wyśmienitą!

W celu przygotowania tej potrawy możesz użyć mięsa wieprzowego, wołowego lub z indyka. Lokalni kucharze lubią łączyć w tym daniu kilka rodzajów mięs. Jednak my polecamy wykorzystać mięso wieprzowe lub mielone mięso z wołowiny, wtedy masz gwarancje, że danie będzie soczyste.

Składniki:

  • 250 g mięsa wieprzowego lub mielonej wołowiny
  • 100 g ryżu
  • 1 główka świeżej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 100 g twardego sera
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 pomidory
  • 4 średniej wielkości ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki lub koperku

W celu łatwiejszego oddzielenia liści kapusty włóż ją do mikrofalówki na 7-10 minut. Najpierw jednak usuń delikatnie głąb. Taką kapustę opłukaj w zimnej wodzie, liście powinny z łatwością się rozdzielać. Ryż ugotuj na półtwardo. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę pokrój na drobne kawałki, a następnie usmaż całość na patelni.