Któż z nas nie zna smaku tradycyjnych kotletów. Przecież w dzieciństwie sporządzane były praktycznie co weekend, tylko po to, aby zgromadzić całą rodzinę przy wspólnym posiłku. Przepis na ich wykonanie jest banalnie prosty.
A co więcej możesz to zrobić zaledwie w kilkanaście minut. Wystarczy jedynie mięso wieprzowe i kilka dodatkowych składników i już możesz je serwować z gotowanymi ziemniakami i dodatkami w postaci świeżych warzyw bądź mizerii.
Prace rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa. Po dokonaniu tej czynności kroimy je w plastry, których grubość wynosi około 1,5 cm. Tak poporcjowane mięso rozbijamy tłuczkiem. W celu zapobiegania rozpryskiwaniu oraz przyklejaniu mięsa do tłuczka najlepiej jest użyć folii spożywczej, którą nakładamy na każdą porcję.
Wyciskamy ząbki czosnku i mieszamy je z musztardą, która w tym przypadku jest naszym sekretnym składnikiem. Po wszystkim nacieramy kotlety solą, pieprzem oraz przygotowaną marynatą. Odstawiamy mięso do lodówki lub jeżeli nie mamy na to czasu, od razu zabieramy się do panierowania.
Wybijamy jajka do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy tak długo, aż wytworzy się piana. Przygotowane wcześniej kotlety obtaczamy w mące, a następnie w jajku. Powtarzamy czynność dwa razy. Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, do momentu aż się przyrumieni.