Chrupiące ziemniaczki w rękawie – kiedy je wystawiam na stół, każdy się zajada. Znikają ze stołu w kilka chwil

Ziemniaczki w chrupiącej skórce to idealny dodatek do każdego obiadu. Śmiało mogą też królować na stole jako samodzielne danie.

Przygotowanie takich ziemniaczków może być naprawdę proste. Wystarczy spojrzeć na ten przepis. Szybko, prosto i wyjątkowo smacznie. Tu nie ma potrzeby wcześniejszego podgotowywania ziemniaków. Wszystko pieczemy w rękawie. Spróbujcie tego przepisu. Tak przygotowanym ziemniakom ciężko się oprzeć.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • zielona pietruszka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do ziemniaków
  • czosnek

Przygotowanie:

Obieramy, myjemy i kroimy ziemniaki na ćwiartki i nakłuwamy w kilku miejscach. Młode ziemniaki można piec ze skórką, wystarczy je dobrze wyszorować. W miseczce mieszamy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, marynatę z przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy około 40-60 minut w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku.

Jeśli chcemy uzyskać złocistą skórkę pod koniec pieczenia należy rozciąć rękaw do pieczenia i dopiec całość jeszcze około 10 minut. Smacznego.