Duże części mięsa trudno jest upiec, tak aby były dobre. Często takie mięso wychodzi suche, a może nawet nie upieczone do końca lub przypalone. Dzięki paru wskazówkom będziesz w stanie uniknąć tych problemów, a Twoje mięso będzie pyszne i jednolicie upieczone.
Zanim zaczniesz piec mięso, wybierz odpowiedni jego kawałek. Szynka, polędwica czy filet sprawdzą się idealnie, ponieważ nie mają w sobie kości. Część mięsa, którą chcesz upiec w całości powinna ważyć nie więcej niż 2-2,5 kg. Kiedy wybierzesz za wielki kawałek może on nie dopiec się w środku, a przypalić na brzegach, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.
Aby nadać mięsu znakomity aromat i soczystość, możesz dodatkowo nadziać je czosnkiem lub smalcem. Dzięki chudemu mięsu, marynata będzie soczysta i miękka. Dodatek miodu i musztardy świetnie sprawdzi się do wieprzowiny, natomiast wołowina zdecydowanie lubi się z ziołami prowansalskimi oraz słodko-kwaśnymi sosami.