„10 minutowe” ciasto drożdżowe – bez wyrabiania i oczekiwania, aż drożdże zaczną działać.

Oto przepis, który przypomni Ci klimat wieczorów u babci, długie, wielogodzinne oczekiwanie na jej specjalność, oraz ten niesamowity zapach i smak domowego ciasta drożdżowego.

Z tym przepisem jednak, będziesz w stanie pominąć to ciągnące się oczekiwanie i przygotujesz ciasto w sposób szybki i prosty. Nie musisz poświęcać na nie całego dnia, a będziesz delektował się jego smakiem przez długi czas, gdyż nie wyschnie ono w ciągu godziny.

Do wykonania przepisu potrzebne Ci będą:

  • 700 g mąki pszennej (najlepiej przeznaczonej specjalnie do ciasta drożdżowego)
  • 350 ml wody niegazowanej
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki dobrej jakości oleju słonecznikowego
  • 80 g prawdziwego masła
  • 33 g świeżych drożdży/ 11 g suchych

Kiedy przygotujesz wszystkie składniki, czas przystąpić do przygotowania ciasta, to naprawdę prostsze niż sądzisz.

Najpierw wyjmij drożdże z lodówki, ważne aby miały temperaturę pokojową. W tym samym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na patelnie wlej wodę i rozpuść w niej masło. Teraz zostaw masło do ostygnięcia, będziemy dodawać do niego drożdże, które nie lubią wysokich i niskich temperatur.

Kiedy drożdże nabiorą odpowiedniej temperatury, a masło nieco ostygnie, dodajemy do niego po kolei: drożdże, sól, cukier i olej słonecznikowy. Całość delikatnie wymieszaj i przelej do miski. Następnie dodaj do masy przesianą mąkę i energicznie ugnieć ciasto, aż zrobi się elastyczne.

Poznasz to po tym, że będzie ono „odchodzić” od dłoni.  Gotowe ciasto pozostało już tylko rozłożyć na blaszce i upiec. Co istotne w czasie pieczenia, na początku drzwiczki piekarnika powinny być uchylone! Pieczemy w ten sposób ok. 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 30 minut.

Teraz pozostało jedynie zaczekać, aż ciasto wystygnie i będziemy mogli cieszyć się pysznym smakiem dzieciństwa. Smacznego!