To ciasto rozpływa się w ustach. To jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.
Ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach! Spód o smaku kakaowym oraz delikatny, lekki jak piórko twaróg dają unikalny łagodny smak i nie pozwalają aby ciasto zbyt długo zagościło na naszym stole.
Sposób przyrządzenia jest banalnie prosty, a efekt oszałamiający. Nawet początkujący amator piekarstwa bez problemu poradzi sobie z tym przepisem. Ciasto jest idealne na niedzielne popołudnia, kiedy potrzebujesz szybkiego i prostego ciasta, które zawsze wychodzi tak jak powinno, w sam raz do kawki.
Składniki jakie będą Ci potrzebne to:
- 300 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 250 g masła
- 1 cały proszek do pieczenia
- 1 żółtko
- 4 łyżki kakao
- 700 g twarogu
- kolejne 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 4 białka
Przygotowanie jest naprawdę proste. Należy najpierw połączyć mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, trzy żółtka oraz kakao i wymieszać, tak aby otrzymać gładką masę. Ciasto następnie trzeba podzielić na pół, owinąć obie części folią i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
W tym czasie należy skruszyć drobno twaróg i dodać do niego cukier puder, żółtko i cukier waniliowy. Ewentualnie dodać również startą skórkę cytrynową, dla dodatkowego aromatu. Następnie ubić białka, po czym wymieszać je razem z twarogiem. Blaszkę o wysokich ściankach wyłożyć papierem do pieczenia.
Kiedy już blaszka jest przygotowana, wyjąć jedną połowę ciasta z lodówki i odwinąć ją z folii, i rozłożyć równomiernie na dnie blachy. Na warstwę ciasta wyłożyć całą masę twarogową, po czym należy przykryć ją druga połową ciasta.
Aby efekt był zadowalający, można zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. W ten sposób wierzch ciasta będzie lekki i puszysty. Pozostało jedynie upiec nasze ciasto, w tym celu należy włożyć je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 30 minut (dla pewności najlepiej sprawdzić wykałaczką).