Domowej roboty chleb żytni zawiera jedynie 117 kalorii na 100 g. Dzięki temu idealnie sprawdza się dla osób, które się odchudzają. Ciemny chleb z otrębami jest w stanie usprawnić pracę jelit, a także oczyścić naczynia krwionośne. Taki chleb jest najbardziej polecany cukrzykom oraz osobom zmagającym się z otyłością.
Chleb domowej roboty jest delikatny, lekki, a dodatkowo bardzo szybki w przygotowaniu. Możesz do tego przepisu użyć również nasion dyni, nasion lnu oraz słonecznika. Zawsze możesz eksperymentować i próbować różnych, innych dodatków.
Składniki:
Kefir wymieszaj z sodą oraz sokiem z cytryny, a następnie dodaj cukier oraz sól. Całość mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Do masy wlej oliwę z oliwek, wsyp otręby owsiane lub inne dowolne, oraz nasiona kolendry i lnu.
Do miski z masą przesiej mąkę żytnią i dłońmi zacznij wyrabiać ciasto. Powinno być ono jednolite, jednak może się nieco kleić. Przygotowane ciasto przenieś do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Teraz umieść formę z masą w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 40-60 minut.