Tak przygotowane pieczarki wychodzą przepysznie – od dziś tylko tak smażę grzyby
Na maśle, na oleju słonecznikowym czy na oliwie z oliwek? Po hiszpańsku! Obecnie tylko tak przygotowuję grzyby.
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Europie, ich smak i aromat wzbogaca wiele potraw pojawiających się na naszych stołach. Poniżej przedstawiamy unikalny sposób na ich przygotowanie.
Pieczarki zawierają wiele składników odżywczych. Przede wszystkim są bogatym źródłem białka oraz witamin. Jako jedne z niewielu grzybów zawierają tryptofan, który działa na nas antydepresyjnie. Ich niebywały smak i aromat pozwolił im podbić polskie stoły. Stąd też Polska jest największym producentem pieczarek w Europie.
Pieczarki są również idealnym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej. Jak je przygotować aby zachwyciły wszystkich domowników? Świetnym sposobem na ich przyrządzenie jest metoda ,,po hiszpańsku”, czyli z czosnkiem i aromatycznym białym winem.
Wykonanie pieczarek ,,po hiszpańsku”
Kuchnia hiszpańska jest kuchnią pełną ciekawych aromatów. Pieczarki gotowane w białym winie oraz kilka ząbkami czosnku, często goszczą na hiszpańskich stołach. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Mamy nadzieję, że po przetestowaniu naszego przepisu, pieczarki ,,po hiszpańsku” będą gościć na Waszych stołach coraz częściej.
Składniki na pieczarki ,,po hiszpański”:
- 400 g pieczarek,
- 125 ml białego wytrawnego wina,
- 3, 4 ząbki czosnku,
- 1, 2 sztuki suszonej papryczki chili,
- pęczek świeżej pietruszki,
- oliwa do smażenia,
- szczypta soli do smaku.
Wykonanie
Pieczarki pokrój w plastry (mniejsze sztuki możesz zostawić w całości). Patelnię rozgrzej i wlej na nią oliwę z oliwek, tak aby oliwa przykryła całe dno naczynia. Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek wraz z papryczką chilli (smaż ok. 1 minuty).
Kolejno dodaj pieczarki, sól do smaku i wymieszaj. Kiedy pieczarki zmiękną dolej wino. Całość gotuj przez 5 minut w celu odparowania alkoholu. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i duś całość przez kolejne 5 minut.