Zapiekane naleśniki bez mąki – można jeść je nawet codziennie będąc na diecie.

Naleśniki to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, który zadowoli każdego członka rodziny, niezależnie od wieku! W tym wydaniu znikają z talerzy jeszcze szybciej niż zazwyczaj. Tradycyjne naleśniki, zapiekane w piekarniku to gwarancja uśmiechu na twarzach domowników!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g twarożku
  • 150 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • słodzidło (cukier, cukier brązowy, ksylitol, stewia) wg uznania
  • masło (lub inny tłuszcz, na którym będziesz smażyć naleśniki)

Przygotowanie:

Zacznij od nadzienia: utrzyj jedno jajko z cukrem (lub innym słodzidłem) i twarożkiem

Pozostałe 5 jajek roztrzep i (jeśli chcesz) dodaj trochę cukru do smaku

Powoli dodawaj mąkę ziemniaczane i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek

Do powstałej masy dodaj mleko i olej (np. słonecznikowy)

Posmaruj patelnię tłuszczem i usmaż naleśniki

Naleśniki z farszem twarogowym zwiń w ruloniki

Ułóż ruloniki na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i polej naleśniki śmietaną lub jogurtem

Można podać oprószone cukrem pudrem lub ozdobić owocami. Smacznego!