Te leniwe pierogi sprawią, że dzieci po jednym kęsie poproszą o dokładkę – przepis wart zapisania

Nasze leniwe pierogi sprawią, że dzieci po jednym kęsie poproszą o dokładkę! Tak smaczne, że palce lizać!

Leniwe pierogi zna chyba każdy – przypominają dzieciństwo i smak potraw naszych babć lub mam. Dziś prezentujemy nową wersję starego przepisu. To idealny pomysł na ciepły posiłek o każdej porze dnia.

Do przygotowania pierogów potrzeba:

  • 500 gramów twarogu;
  • 1-2 jajka;
  • 1-1,5 szklanki mąki;
  • 3 łyżki masła;
  • szczypta soli;
  • śmietana do smaku;
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie);

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Najpierw zajmij się przygotowaniem twarogu. Przetrzyj go przez sito, a jeśli możesz, najlepiej użyj domowego twarogu. Do twarogu dodaj jajka, masło, sól i dobrze wymieszaj. Możesz dodać jeszcze cukier, by zaserwować pierogi bardziej na słodko.

Następnie przesiej mąkę przez sito, po czym dodaj ją do reszty składników i zacznij wyrabiać ciasto, dokładnie mieszając drewnianą łyżką, a potem rękoma. Gotowe ciasto wyłóż na stół posypany mąką i przekrój je na dwie równe części.

Z każdej części uformuj długi walec, spłaszcz go lekko ostrzem noża i pokrój na kawałki, tnąc na skos. Pierogi wrzuć do osolonej, gotującej się wody i gotuj je przez około 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, co jakiś czas mieszając. Wyciągnij je łyżką cedzakową. Podawaj na słodko z bitą śmietaną i owocami.

Gotowe!