Leniwe pierogi zna chyba każdy – przypominają dzieciństwo i smak potraw naszych babć lub mam. Dziś prezentujemy nową wersję starego przepisu. To idealny pomysł na ciepły posiłek o każdej porze dnia.
Najpierw zajmij się przygotowaniem twarogu. Przetrzyj go przez sito, a jeśli możesz, najlepiej użyj domowego twarogu. Do twarogu dodaj jajka, masło, sól i dobrze wymieszaj. Możesz dodać jeszcze cukier, by zaserwować pierogi bardziej na słodko.
Następnie przesiej mąkę przez sito, po czym dodaj ją do reszty składników i zacznij wyrabiać ciasto, dokładnie mieszając drewnianą łyżką, a potem rękoma. Gotowe ciasto wyłóż na stół posypany mąką i przekrój je na dwie równe części.
Z każdej części uformuj długi walec, spłaszcz go lekko ostrzem noża i pokrój na kawałki, tnąc na skos. Pierogi wrzuć do osolonej, gotującej się wody i gotuj je przez około 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, co jakiś czas mieszając. Wyciągnij je łyżką cedzakową. Podawaj na słodko z bitą śmietaną i owocami.