Raz dwa i gotowe. Delikatne drożdżowe bułeczki – znikają w mgnieniu oka, w sklepie tak dobrych nie kupisz.

Czy jest coś lepszego niż delikatne drożdżowe bułeczki ze słodkim nadzieniem i kruszonką do popołudniowej herbaty? Gwarantuje, że znikają w mgnieniu oka i pokocha je każdy.

Potrzebne składniki na bułeczki:

  • 400-420 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 7 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki dowolnego oleju roślinnego

Potrzebne składniki na kruszonkę:

  • 30 g cukru
  • 30 g mąki
  • 15 g masła

Przygotowanie:

Do lekko ciepłego mleka dodaj drożdże oraz cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Mąkę przesiej, a 3 łyżki dodaj do mleka z drożdżami i cukrem. I odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

W osobnej misce wymieszaj sól i jajko, a następnie cukier i roztopione masło, ale nie gorące! Po upływie 30 minut dodaj wymieszane jajko do mleka z drożdżami i cukrem i doprowadź do gładkiej masy, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodaj do ciasta olej roślinny.

Wyrób ciasto najlepiej na oprószonym mąką blacie, do momentu aż nie będzie lepiło się do rąk. Miskę posmaruj olejem, włóż do niej ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie lekko je wyrób i pozostaw na kolejne 30 minut….