Oto wskazówki jak zrobić idealne pierogi na wodzie mineralnej – nie lepi się i nie rozkleja.

Doskonałe ciasto na pierogi, na wodzie gazowanej.

Wiele osób proces przygotowania pierogów uważa za żmudny i czasochłonny, jednak nie musi to wcale tak wyglądać. Jedyną trudnością podczas przygotowania tego dania jest zrobienie ciasta, więc trzeba wybrać najlepszy przepis na jego wykonanie.

Idealne ciasto nie może być klejące i rozklejać podczas gotowania. A więc jak tego dokonać? W dalszej części artykułu znajdziesz doskonały przepis, z którym twoje pierogi wyjdą idealnie!

Składniki

Do wykonania ciasta będziesz potrzebować:

  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • poł łyżeczki soli
  • szklanka gazowanej wody
  • jajko
  • poł łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Przygotuj głęboką miskę i wbij do niej surowe jajko wraz z wodą mineralną. Następnie dodaj sól, cukier oraz olej rafinowany. Połącz wszystkie składniki, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił, za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj przesianą mąkę i wyrób ciasto ręką bądź przy pomocy łyżki…