Chrupiące i aromatycznie pachnące bułeczki domowej roboty, to idealne rozwiązanie na dobrą kolację ze znajomymi lub z bliskimi. Świetnie zastępują „tradycyjne” kromki chleba, uatrakcyjniając nam posiłek, a zarazem umilając wspólnie spędzony czas.
Drożdże wymieszaj z mąką, a następnie dodaj ciepłe mleko, cukier, sól i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób odpowiednio miękkie ciasto.
Teraz musisz owinąć miskę z gotowym ciastem folią i umieść ją w jakimś ciepłym miejscu na około 30 minut. W międzyczasie trzeba przygotować nadzienie.
Do masła dodaj posiekane wcześniej zioła i przeciśnięty czosnek, a następnie wszystko wymieszaj. Dalej wracamy do ciasta, które zwijamy w „kiełbasę” i kroimy na małe plasterki.
Gdy skończysz rozwałkuj każdy plasterek, a na jego środku umieść nadzienie. Teraz składamy kółka na cztery razy i umieszczany po dwa/trzy kawałki w foremkach (do muffinków).