Podstawowa wersja zakłada, że ciasteczka twarogowe mają mieć dodatek rodzynek, ale jeśli ich nie lubisz możesz zamienić ten składnik na wiórki kokosowe, czekoladowe groszki lub kawałki białej czekolady.
Swoje dzieciństwo pamiętam, jako niezwykłą kulinarną przygodę. Jeśli masz dzieci zabierz je również do kuchni i razem stwórzcie pyszne ciasteczka. Wspólne gotowanie i spędzanie razem czasu zbliża jeszcze bardziej.
Jeśli będziecie mieć ochotę możecie przyrządzić ciasteczka o dowolnym kształcie, wystarczy, że użyjecie gotowych foremek. Bez foremek będą równie pyszne, wystarczy że na blachę nałożysz ciasto dużą łyżką – i już 🙂
Zacznij od utarcia jajek z cukrem i solą. Kolejnym krokiem jest wymieszanie twarogu z miękkim masłem, aby te dwa składniki się ze sobą połączyły. Teraz dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj mikserem wszystkie połączone razem składniki. Na koniec dodaj rodzynki, bądź inne dodatki które wybrałaś.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki nakładaj ciasto na blachę (jeśli masz foremki zrób to przy pomocy foremek). Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasteczka przez około 15 – 20 minut.
Upieczone ciasteczka pozostaw do ostygnięcia, możesz je na koniec udekorować cukrem pudrem.