Smaczne i efektowne proste w wykonaniu ciasto, które robię prawie w każdy weekend.

Ciasto, o którym mowa w przepisie, zostało nazwane na cześć piosenkarza i aktora Paula Robesona. Deser ten jest niezwykle pyszny i delikatny, a poszczególne jego części posiadają pewną symbolikę.

Czekoladowy biszkopt symbolizuje ciemny kolor skóry piosenkarza, biały krem to symbol jego promiennego uśmiechu, a polewa na górze ma oddawać jego bujne loki. Niezwykle istotne są wskazówki dotyczące składników. Do przygotowania biszkoptu koniecznie trzeba użyć masła (nie można  zastępować go margaryną). Istotne jest również, aby stosować wysokiej jakości kakao.

Od niego bowiem zależy kolor i smak ciasta. Aby krem był gęsty i puszysty, śmietana potrzebna do jego przygotowania, powinna być bardzo tłusta. Wszystkie składniki, z których stworzony ma być biszkopt, powinny mieć temperaturę pokojową. Za to śmietana powinna być wyjęta z lodówki dopiero chwilę przed rozpoczęciem ubijania.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 g cukru waniliowego
  • 600 g śmietany kwaśnej 18 %
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie: