Wspaniałe połączenie tartego ciasta z aksamitną masą serową to kompozycja, której długo nie można zapomnieć. W dodatku jego przygotowanie jest niezwykle proste i poradzą sobie z nim nawet początkujący.
Najpierw należy przygotować ciasto. W tym celu należy zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, 50 gr cukru, jajkiem, miękkim masłem oraz łyżką tłustej śmietany. Ciasto zagniatamy i formujemy w kulę, którą należy owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Twarożek z wiaderka łączymy z 4 łyżkami śmietany i 50 gr cukru. Taką mieszanką blendujemy do momentu, aż masa stanie się gładka i aksamitna. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie równe części.
Jedną z nich tarkujemy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. Nakładamy na to masę serową, którą należy wyrównać tak, aby całkowicie pokryła ciasto. Nadzienie posypujemy pozostałą częścią ciasta, którą także należy starkować.