Jest to ulubiony przepis moich dzieci, ale dorośli również się nim zajadają. Zobacz, jak smakuje ciasto kanapkowe i poczęstuj nim swoich gości!
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. W rondelku na średnim ogniu rozpuść 100 g masełka, a następnie dodaj do niego szklankę cukru i jedną torebkę cukru wanilinowego. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
Do masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Wbij jajko, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu zacznij zagniatać ciasto.
Podziel ciasto na trzy równe części, a jednej z nich nadaj kształt kulki i schowaj ją do zamrażarki. Przygotuj blachę do pieczenia, nasmaruj ją masłem i rozłóż na niej pozostałą część ciasta. Weź trzy jajka i oddziel białka od żółtek. Białko włóż do lodówki, a żółtka dobrze wymieszaj, by miały jednolitą konsystencję.
W małym rondelku roztop 30 g masła. Do miski wrzuć twarożek i ugnieć go widelcem. Następnie dodaj do niego resztę cukru białego, cukru wanilinowego oraz pół szklanki rodzynek. Wlej także przygotowane wcześniej żółtka.
Na warstwę ciasta w blaszce rozsmaruj przygotowaną masę twarogową. Wyjmij resztę ciasta z zamrażarki, zetrzyj je na tarce i pokrusz nim ciasto. Nastaw piekarnik na 180 stopni i wstaw do niego ciasto. Piecz je 50 minut.
Zamiast rodzynek możesz użyć także innych dodatków, takich jak suszone owoce lub orzechy. To, jaki składnik wybierzesz, zależy jedynie od ciebie i twoich upodobań.