Szybki i prosty w wykonaniu przepis, nie robię już mielonych, te kotlety są o wiele lepsze – Kotlety waflowe.

Coś nowego w kuchni, danie inne niż wszystkie dotychczas. 

Ciastka waflowe zna chyba każdy, są często wykorzystywane do słodkich deserów lub służą jako zwykła przekąska. A co jeśli wafle wykorzystać do dania mięsnego? W niewielką ilość czasu można przygotować danie, które zaskoczy każdego kto będzie chciał je spróbować. Jest to przepis na leniwe paszteciki z mięsem mielonym z wykorzystaniem ciastek waflowych.

Największą zaletą tego dania to krótki czas przygotowania.

A dzięki temu, że nadzienie jest zmienne, można eksperymentować w kuchni i dodawać do wafli to, na co mamy ochotę. Puree ziemniaczane, zapiekany ser, pieczarki, szpinak z mozzarellą, to tylko niektóre opcje, które można wykorzystać. Wafle pasują z większością dodatków więc jest to otwarta droga na eksperymenty i próbowanie nowych smaków.

Składniki na wafle z mięsem mielonym:

  • ciastka waflowe 6 sztuk,
  • mięso mielone, może być wołowe – pół kilograma,
  • trzy sztuki jajka,
  • cebula,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • 50 ml mleka,
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz).

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotuj mięso, dodaj do niego pokrojoną cebulę, jedno jajko, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj ze sobą te składniki.

Rozłóż ciastka waflowe a na nich przygotowane nadzienie mięsne. Przykryj drugim waflem i lekko dociśnij. Pokrój powstałą kanapkę na cztery lub sześć części. Zrób tak ze wszystkimi waflami.

Do małej miski wlej mleko, dodaj pozostałe jajka i wymieszaj. Zanurz w tym wafle po obu stronach i smaż na rozgrzanej patelni. Długość smażenia zależy od grubości mięsa w waflu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!