Aromat warzyw jest po prostu boski. Duszona kapusta na kilka sposobów – babcine przepisy zawsze najlepsze.

Kapusta, warzywo cieszące się sławą na całym świecie. Składniki bigosu, pysznych surówek czy gołąbków.

Przygotowane z niej dania są sycące i bardzo tanie. Aromatyczna i niezwykle smaczna jest również duszona kapusta, idealna do obiadu czy też jako samodzielne danie. Sprawdź najlepsze przepisy na duszoną kapustkę i ciesz się jej niezwykłym smakiem i aromatem.

Kapusta duszona z dodatkiem szynki i kiełbasy

Składniki potrzebne do przygotowania

  • 70 dag kapusty białej,
  • 25 dag kiełbasy (najlepiej myśliwskiej),
  • 10 dag szynki wędzonej,
  • 200 ml wody,
  • 1 papryka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka posiekanego koperku.

Wykonanie

W pierwszej kolejności należy posiekać kapustę, posolić i odstawić na około 15 minut. Na patelni lub w garnku (z grubym dnem) rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę. Wykładamy ją na talerz.

Kapustę wkładamy na patelnię partiami, czekając, aż poprzednia zmięknie i dodajemy listki laurowe. Gotujemy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy wodę i dodajemy posiekaną paprykę. Przykrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości.

Na kilku minut przed końcem duszenia kapusty dodajemy cukier, pieprz czarny, koncentrat pomidorowy, pokrojoną szynkę, podsmażoną kiełbaskę, a także świeżo posiekany koperek. Kapusta duszona najlepiej smakuje na gorąco. Smacznego!

Duszona kapusta czerwona