Tak przygotowała je moja babcia. Zawijane serniczki – Rewelacyjny smak.

Kiedy Ty i Twoi bliscy spróbujecie tych pysznych, twarogowych serniczków zawijanych, będziecie zaskoczeni, że przekąska może być aż tak smaczna! Moi znajomi stwierdzili, że nigdy nie jedli nic bardziej przyjemnego!

Najlepsze jest to, że zawijane serniczki można przygotować w bardzo łatwy sposób. Przepis nie wymaga, żadnych szczególnych umiejętności piekarskich, a może być znakomitym dodatkiem do kawy czy popołudniowej herbatki. Dla dzieci jest z kolei lepszym smakołykiem niż kupne słodycze!

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki (ok 1,5 szklanki)
  • 3 g drożdży suchych
  • 100 g mleka (ok pół szklanki)
  • 70 g śmietany kwaśnej
  • 50 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • odrobina soli

Składniki nadzienia:

  • pół kilograma twarogu
  • jedno jajko
  • 100 g cukru białego

Składniki na łatwy sos:

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • jedna łyżka cukru

Sposób przygotowania serniczków zawijanych:

Mleko delikatnie podgrzej. Nie może być ono zbyt gorące, ponieważ do niego trzeba teraz dodać drożdży. Drożdże w mleku rozpuść, a następnie dodaj do mieszaniny pół łyżeczki cukru.