Zrobisz go z 4 składników. Raz dwa i gotowe. Wyśmienity turecki deser – prawdziwy hit.

Składniki:

  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki skrobi,
  • 400 ml świeżego soku z mandarynki,
  • 1 łyżka masła,
  • wiórki kokosowe do dekoracji.

Do pozyskania soku należy najlepiej zakupić świeże mandarynki, a w następnej kolejności należy wycisnąć z nich sok. Należy pamiętać o tym, aby usunąć z nich miąższ i pestki.

Sok wlewamy do garnka, a razem z nim wsypujemy cukier i skrobię. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać, aby w masie nie powstały żadne grudki.

Garnek stawiamy na ogniu, aby całość się zagotowała. Uwaga! Nie zapominamy o tym, aby zawartość garnka przez cały czas mieszać. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, nadal cały czas mieszając do momentu aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Garnek ściągamy z ognia, dodajemy łyżkę masła (nie należy go oszczędzać).

Całą masę należy bardzo dokładnie ubić trzepaczką. Pojemniki na deser należy wysmarować masłem, a potem można wlać do nich masę mandarynkową.

Mieszaninę wkładamy do lodówki – najlepiej na noc.

Następnego dnia deser należy wyjąć z pojemników i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Lukum jest gotowe do spożycia!