Oto sprawdzony przepis. Smakuje przepysznie. Mięso pieczone w folii – na obiad lub na kanapkę.

Szukasz pomysłu na mięsny dodatek do obiadu? A może znudziła Ci się już szynka, z którą codziennie jesz kanapki?

Dzięki temu przepisowi już nigdy nie będziesz chciał przygotować mięsa w inny sposób. Co najważniejsze, wraz z doskonałym smakiem w parze idzie prostota wykonania.

Do przygotowania mięsa pieczonego w folii potrzebujesz:

  • 1 kilogram ulubionego mięsa (wieprzowina, jagnięcina itp.)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka papryki
  • 3 łyżki wybranego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka chmielu Suneli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku

Jeśli masz już wszystkie składniki pod ręką, możesz przystąpić do przygotowywania dania:

Wlej do miski olej roślinny i dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj sól, cukier, pieprz, chmiel, kurkumę, paprykę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Umyte i wyczyszczone mięso natrzyj dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą. Owiń mięso w folię spożywczą i w takiej formie włóż do lodówki na około 2 godziny.

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza, a w tym czasie przenieś mięso owinięte folią do naczynia. Piecz przez godzinę. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij folię, a następnie włóż ponownie na 15 minut, by mięso idealnie się zarumieniło.