Nie przegap tego przepisu. Cebulowa sałatka na szybko. Robię ją prawie w każdy weekend.

Czy zdarza Ci się posiadać w „na wyposażeniu” jedynie jajka oraz cebulę?

Jeżeli tak, możesz wykorzystać je w bardzo szybki i unikalny sposób tworząc smaczną sałatkę „Chipollino”. Wystarczy tylko kilkanaście minut, by zamienić z pozoru banalne składniki na smaczny posiłek, który wywże wrażenie nawet na bardzo wymagających konsumentach.

POTRZEBNE BĘDĄ:

  • 3 jajka,
  • 3 lub 4 duże cebule,
  • 1 łyżka octu, bądź pół łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 2 łyżki majonezu albo śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka ciepłej wody.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W pierwszej kolejności, należy ugotować jajka na twardo. Następnie obierz jajka ze skorupek, potem pokrój je w duże kostki.

W dalszym etapie, trzeba zająć się cebulami. Na początku oczyść każdą z cebul, potem pokrój je do postaci cienkich półpierścieni. W międzyczasie zagotuj wodę, bowiem należy zalać pokrojone cebule wrzątkiem i odstawić na około 10 minut. Gdy cebule odstoją wspomniany czas, przedź je ostrożnie przez durszlak.

Podczas oczekiwania na cebulę, przygotuj szklankę wody, następnie dodaj do niej sól, cukier oraz ocet – w proporcjach podanych powyżej. Wymieszaj zawartość szklanki i zalej cebulę. Całość należy zostawić na 15 do 20 minut. Gdy czas minie, należy wyjąć cebulę i odprowadzić nadmiar płynu – najlepiej za pomocą rąk.

Twoją zamarynowaną cebulę zmieszaj w naczyniu z przygotowanymi wcześniej jajkami i majonezem. Warto także dodać przyprawy jakie lubisz, według własnego uznania.

To wszystko, smacznego! Przedstawiony przepis należy do niewymagających, jednakże wartych uwagi. Pochwal się swoją wersją sałatki i zaproponuj własne sugestie w komentarzach!