Pomysł na ziemniaczane naleśniki, który zaskoczy wszystkich. Niesamowicie kuszą swoim aromatem

Uwielbiasz naleśniki, ale to danie już trochę Ci się znudziło? świetnie trafiłeś! Za chwilę poznasz przepis, który odmieni Twoje myślenie o tej potrawie! Są cienkie, elastyczne i niesamowicie kuszą swoim aromatem! Oto przepis na naleśniki… z ziemniaków!

Przed przystąpieniem do pieczenia zaopatrz się w:

  • 250-300g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości
  • 250-300 ml mleka
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • łyżkę cukru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • wybrane zioła i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie ziemniaki, obierz i pokrój każdy z nich na 4 kawałki. Pokrojone ziemniaki włóż do garnka i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie pozostaw je do ostygnięcia razem z wodą.

Gdy zawartość garnka ostygnie możesz przystąpić do kolejnego kroku. Zmiel ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Możesz użyć w tym celu blendera.

Do powstałej masy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, mleko, jajka i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj olej i sól do smaku (około 1 łyżeczka). Kolejny raz dokładnie wymieszaj całość. Odstaw ciasto na 25-30 minut.

Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju roślinnego i przystąp do smażenia naleśników. W trakcie smażenia możesz posypywać naleśniki ziołami. To doda im więcej smaku i aromatu.

Pamiętaj o ostrożności w trakcie przewracania naleśników! Te smaczne placuszki ziemniaczane są bardziej kruche niż ich popularne odpowiedniki z mąki pszennej. Smacznego!