Najpierw umyj jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce (najlepiej używając grubych oczek). Następnie połącz wszystkie składniki: mąkę, mleko cukier, jajka olej, wanilię, cynamon i kakao. Na koniec do dużej miski dodaj sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

Dodaj starte jabłka do miski. Wszystko dobrze wymieszać. Przygotowane ciasto należy wylać do formy do pieczenia o wymiarach 30x-40 cm.

Piec przez około pół godziny w temperaturze 180°C. Na wierzchu rozsmarować ulubiony dżem i osobno przygotować polewę z roztopionej czekolady. Przed polaniem polewą ostudź czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej.

Po ostudzeniu masy dodaj do niej śmietanę i wymieszaj. Gotową polewę rozsmarować na wierzchu. Do udekorowania wierzchu można użyć startej czekolady. Następnie całość można wstawić na kilka minut do lodówki, aby polewa zastygła.