Z tego przepisu powstaje pyszna, wyjątkowa szarlotka z jednej miski. Jest to pyszny i bardzo smaczny przepis.

Z tego przepisu powstaje niezwykła szarlotka, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Ta wyjątkowa włoska szarlotka może być przygotowana w zaledwie kilka chwil.

Składniki:

  • Pół kostki masła (100 g), uprzednio roztopionego
  • 2 jajka
  • 1 do 1/4 szklanki cukru (250g).
  • 1 całe opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (100g).
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka (100ml).
  • 5 średnich jabłek, najlepiej kwaśnych.
  • Sok z cytryny

Potrzebne będą również:

  • masło i mąka do wykonania formy
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Obierz jabłka i umyj je. Pokrój na małe kawałki, a następnie na cienkie plasterki. Do skrapiania użyj soku z cytryny. Wysmaruj masłem formę do pieczenia i posyp mąką. Wymieszaj roztopione masło, jajka i mąkę, aż dobrze się połączą. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wypełnij je jabłkami.

Piec przez 45 minut, włączając piekarnik do temperatury 180°C. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Teraz to już wszystko. Smacznego!