Syrop truskawkowy można przygotować w domu, używając tylko jednej filiżanki truskawek. Nie trzeba stosować żadnych dodatkowych środków chemicznych ani sterylizacji.

Syrop truskawkowy przygotowany od podstaw.

Jedna szklanka truskawek to wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć doskonały dodatek do gorących lub zimnych napojów, deserów, ciast i naleśników. Ten przepis można wykorzystać również z malinami, porzeczkami lub jeżynami.

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 850 ml wody
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • 80 kawałków liści wiciokrzewu lub truskawek
  • 1 kg cukru, ksylitolu lub innego słodzika, który wybierzesz

Jak przygotować:

Umyj truskawki pod zimną, bieżącą wodą. Następnie usuń szypułki. Następnie umieścić owoce w garnku i zalać wodą. Gotować przez 10 minut. Odcedzić zawartość garnka, a następnie odcisnąć wodę. Sok należy gotować jeszcze przez 8-10 minut. Syrop należy przelać do wyparzonych butelek, które zostały wcześniej przygotowane.

Aby syrop był bardziej stabilny, należy używać butelek z korkami. Ze względu na wysoką zawartość cukru i kwasu cytrynowego syrop jest świeży i długo zachowuje świeżość. Doskonale nadaje się na gorącą herbatę w zimne wieczory i orzeźwiającą lemoniadę.