Ten klasyczny przepis na kulki z mięsa mielonego to wspaniały pomysł na danie mięsne. Przepis.

Danka, moja przyjaciółka, dała mi ten przepis. Minęło prawie 40 lat. Mama Danki była świetną kucharką i to ona napisała ten przepis.

Moja rodzina nadal uwielbia ten przepis, mimo upływu lat. Do przygotowania tej potrawy za każdym razem używa się tego samego przepisu. Świetnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami lub knedlami. Ale równie dobrze smakuje ze świeżym chlebem.

Składniki na klopsiki

  • 500 g ulubionego mięsa mielonego
  • 500 g ryżu
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Można również użyć mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Składniki na sos

  • 1 cebula
  • 5 goździków
  • Sól i cukier do smaku
  • 100 ml mleka
  • 300 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Przed odcedzeniem ryżu odstawić go do ostygnięcia. Gdy ryż będzie już chłodny, przełożyć go do dużej miski. Do ryżu dodać jajka. Następnie dodać mięso mielone. Ja użyłem mieszanki wołowiny i wieprzowiny w proporcji 50/50.

Doprawić ryż solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Wymieszać wszystkie składniki razem, aż do uzyskania gładkiej masy. W trakcie mieszania przygotuj składniki sosu. W dużym rondlu podgrzać około 2 litrów wody. Dodać pokrojoną w kostkę i ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i sól. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.

Sos pomidorowy powinien być słodki. Jeśli wolisz, aby sos był bardziej wytrawny, nie dodawaj cukru ani goździków. Z masy mięsnej formuj rękami kulki. Zanim zaczniesz formować kulki, namocz ręce w ciepłej wodzie. Pomoże to zapobiec sklejaniu się klopsików podczas formowania i pieczenia. Uformowane przed chwilą klopsiki wrzuć do wrzącej wody. Gotować przez około 20-25 minut.

Upewnij się, że klopsiki nie rozpadną się podczas gotowania. Po ugotowaniu klopsików odsącz je z nadmiaru wody i przełóż na talerz. Po ugotowaniu klopsików, do pozostałej wody dodaj koncentrat pomidorowy, mleko i cukier. Sos można rozrzedzić, dodając odrobinę mąki pszennej. Kontynuować gotowanie i mieszanie.

Podawać z ulubioną sałatką, tłuczonymi ziemniakami lub domowym makaronem.