Ten przepis jest świetny do przygotowania wyjątkowego, pysznego i prostego ciasta. Ta kremowa tarta z jabłkami jest doskonałym wyborem zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Każdy, kto kocha jabłka, pokocha ten przepis na szarlotkę.

Rozpływające się w ustach jabłka sprawiają, że ciasto to jest przepyszne. To ciasto na pewno Cię nie zawiedzie. Przepis ten jest doskonały do zabawiania gości i jeśli szukasz czegoś słodkiego do porannej kawy. Przepis jest łatwy do opanowania, a z pewnością będziesz wracać po więcej.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietany
  • 250g masła
  • 200g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • dwa jajka
  • odrobina skórki z cytryny;
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki kaszy manny (można też zastąpić bułką tartą).
  • Sok z jednej cytryny;
  • Cukier według uznania
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Obierz jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce. Dodaj cukier do jabłek i umieść w rondlu. Pozwól jabłkom gotować się na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż zmiękną. Zmniejszyć ogień do minimum, a następnie dodać do jabłek sok z cytryny. Zamiast kaszy manny można użyć bułki tartej. Można ją wysuszyć na patelni przed dodaniem do jabłek. Połączyć wszystkie składniki.

W międzyczasie przygotuj ciasto. Połącz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby powoli dodawać śmietanę do ciasta, aby nie było zbyt gęste. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Podziel ciasto na dwa bochenki. Włóż każdy bochenek w folię spożywczą i pozostaw na 30 minut w lodówce. Po 30 minutach wyjmij je z lodówki i zwiń w rulon.

Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 24×36 cm. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę. Nadzienie jabłkowe powinno znaleźć się na wierzchu. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciasta. Położyć drugą warstwę na wierzchu. Piec przez 45 minut w temperaturze 200°C.

Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!