Cukinia smakuje lepiej niż ogórki. Zamykam na zimę w słoikach, robię od razu 10 słoików, bo smakuje przepysznie.

Oto mój ulubiony przepis na przetwory z cukinii. Wzbogacą one smak każdego dania, ale będą też idealne jako samodzielna przekąska.

Sprawdzony sposób, aby cukinia była chrupiąca i pachniała przyprawami, jak kiszone ogórki!

Składniki:

  • 5 kg cukinii
  • 1 pęczek kopru
  • 3 główki czosnku
  • liście laurowe
  • 20 g pieprzu czarnego(mielonego)
  • 25 g ziela angielskiego
  • 1 papryczka chilli
  • 16 łyżek octu
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest przygotowanie słoików. 8 sztuk 1-litrowych słoików umyj sodą oczyszczoną i dokładnie wysusz. Nie musisz sterylizować słoików. Umieść jeden parasol koprowy na dnie każdego słoika.

Włóż także na dno po 2-3 ząbki czosnku, plasterek ostrej papryki, liść laurowy, 2-3 szt. ziela angielskiego i 8-10 szt. ziaren pieprzu.

Dokładnie umyj cukinię, odetnij końce z obu stron. Warzywa pokrój w średniej grubości plastry (1,5–2 cm). Ciasno ułóż w słoikach. Na wierzchu możesz położyć jeszcze po jednym parasolu koprowym. Umieść łyżkę w każdym słoiku. Zagotuj wodę.

Do każdego słoika wlej wrzątek, kierując strumień bezpośrednio na łyżeczkę. Dzięki temu słoik na pewno nie pęknie. Zagotuj pokrywki. Zakręć nimi cukinię, pozostaw na 15 minut.

Następnie odlej ze słoików płyn. Zmierz, ile go masz. Na 1 litr naparu musisz dodać 1 łyżkę soli i 1,5 łyżki cukru. Wymieszaj przyszłą marynatę i zagotuj.

Pod koniec gotowania wlej po 2 łyżki octu do każdego słoika i zalej gorącą marynatą. Zakręć przetwory pokrywkami.

Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń je w koc i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przenieś je do swojej piwnicy czy spiżarni. Smacznego!