Oryginalny przepis na włoską babkę – Ten przepis na pewno będzie pyszny.

Jak zrobić domową włoską babkę? To tylko kilka kroków. Jest to proste i zadowoli każdego fana babek.

Dodatki do włoskiej babki możesz zmieniać według własnych upodobań. Panettone to świetny pomysł na słodki poczęstunek na święta, lub jako zwykły deser. To świetne połączenie z kawą i herbatą. Pięknie wypieczona włoska muffinka z orzechami jest przepyszna.

Składniki:

  • Masło – 180g
  • Mąka – 850g
  • Cukier – 50g na ciasto + 1 łyżeczka
  • Jajka – 2 szt.
  • Żółtka – 4 szt.
  • 25 g drożdży
  • Pół szklanki wody
  • Rodzynki – 150 g
  • Orzechy 100g
  • Owoce kandyzowane 100 g
  • Starta skórka z jednej średniej cytryny
  • Sól – 1,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Połącz 1 łyżkę cukru i drożdże w ciepłej wodzie. Połącz pół szklanki mąki i mieszankę drożdżową. Pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, tak aby nie dotykała białej części. Masło roztopić powoli na małym ogniu.

Na środku mąki zrobić dołek. Dodaj masło i skórkę z cytryny. Na koniec, wmieszaj jajka, żółtka i mieszankę drożdżową. Ciasto należy wyrabiać energicznie, nie powinno to trwać dłużej niż 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i przypominać gumę do żucia.

Na końcu dodajemy orzechy, sułtanki i owoce kandyzowane. Wymieszaj orzechy z ciastem. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym, przykrytym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypełnić formę w 1/3 ciastem.

Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie na wierzch formy, rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz panettone w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 20-30 minut.

Aby sprawdzić, czy babka jest upieczona, zrób test drewnianym szpikulcem. Smacznego.