Okazuje się, że wystarczy zająć na chwilę gości rozmową, a jeden z członków rodziny może w tym czasie przygotować smakowite ciasto na kefirze. Jego wykonanie jest niesamowicie proste, a składniki ogólnodostępne. Każdy może więc poradzić sobie ze zrobieniem tego smakołyku.
Warto zaznaczyć, że ciasto jest szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba bowiem czekać aż wyrośnie. W pierwszej kolejności należy połączyć ze sobą cukier, jajka oraz rzecz jasna kefir. Warto użyć do tego miksera.
Później trzeba dodać do składników mąkę, proszek do pieczenia oraz rodzynki. Po wysmarowaniu formy masłem, należy przelać do niej ciasto.
Jeśli chodzi o formę, może być to keksówka bądź tortownica. Po tym jak piekarnik nagrzeje się do 180 stopni, należy włożyć formę z ciastem do środka. Ciasto wystarczy piec jedynie przez pół godziny. Po ostudzeniu, deser nadaje się do spożycia niemal od razu. Ciasto jest puszyste i niezwykle smaczne.