To ciasto kefirowe przygotujesz je w 5 min. Każdy sobie poradzi. Szybko i smacznie

Chyba każdy człowiek przynajmniej raz w życiu doświadczył wizyty niespodziewanych gości. Jak wówczas szybko postarać się o domową słodkość do kawy?

Okazuje się, że wystarczy zająć na chwilę gości rozmową, a jeden z członków rodziny może w tym czasie przygotować smakowite ciasto na kefirze. Jego wykonanie jest niesamowicie proste, a składniki ogólnodostępne. Każdy może więc poradzić sobie ze zrobieniem tego smakołyku.

Do przygotowania deseru będziemy potrzebowali takich składników jak:

  • szklanka kefiru
  • dwa jaja
  • łyżka masła
  • ok 10 g proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • ok 100 g rodzynek

Warto zaznaczyć, że ciasto jest szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba bowiem czekać aż wyrośnie. W pierwszej kolejności należy połączyć ze sobą cukier, jajka oraz rzecz jasna kefir. Warto użyć do tego miksera.

Później trzeba dodać do składników mąkę, proszek do pieczenia oraz rodzynki. Po wysmarowaniu formy masłem, należy przelać do niej ciasto.

Jeśli chodzi o formę, może być to keksówka bądź tortownica. Po tym jak piekarnik nagrzeje się do 180 stopni, należy włożyć formę z ciastem do środka. Ciasto wystarczy piec jedynie przez pół godziny. Po ostudzeniu, deser nadaje się do spożycia niemal od razu. Ciasto jest puszyste i niezwykle smaczne.

Dodatek rodzynek sprawia, że jest ono idealne dla wszystkich amatorów bakalii. W zdrowszej wersji można wykorzystać ksylitol zamiast białego cukru.