Babeczka z dżemem nie tylko łatwa i szybka w wykonaniu, ale również przepyszna w smaku. Wilgotna, delikatna i słodka. Oto przepis

Babeczka z dżemem jest nie tylko łatwa i szybka w wykonaniu, ale również przepyszna w smaku! To idealny dodatek do popołudniowej kawy bądź herbaty. W smaku jest ona wilgotna, delikatna i słodka. Warto wypróbować ten przepis!

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 8 g cukru waniliowego,
  • 50 g cukru kryształu,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 20 g masła,
  • 16 g proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki pszennej,
  • ulubiony dżem,
  • wiórki kokosowe do smaku.

Sposób przygotowania:

Wbić całe jajka do miski i wymieszać je z cukrami.

Potem wlać mleko i olej roślinny – ponownie wymieszać.

Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, po czym dokładnie połączyć składniki, aby nie powstały jakiekolwiek grudki.

Formę do pieczenia posmarować masłem albo wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Wlać 1/2 ciasta, a na nim rozsmarować dżem, po czym przykryć go pozostałą częścią ciasta.

Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec około pół godziny w 180 stopniach. Wierzch można posmarować dżemem i posypać go wiórkami kokosowymi.