Przepyszna szarlotka z budyniową pianką, której przygotowanie jest bardzo proste – To ciasto rozpływa się w ustach.
Miłośników tradycyjnej szarlotki nie brakuje. Niemniej jednak, nie każdemu odpowiada zawsze ta sama wersja ciasta z jabłkami i cynamonem.
Na szczęście, okazuje się, że wariacji na temat szarlotki jest całe mnóstwo. Okazuje się więc, że możemy na nowo zakochać się w smaku tego wyjątkowego deseru. Przepisem niewątpliwie wartym wypróbowania jest ten na szarlotkę z budyniową pianką, której przygotowanie jest niesamowicie proste.
Do przygotowania ciasta na smaczną szarlotkę budyniową będziemy potrzebować:
- dwóch szklanek mąki pszennej
- kostki zimnego masła
- 3 łyżek cukru pudru
- 5 g proszku do pieczenia
- 4 żółtek
Masło należy posiekać i zagnieść z mąką oraz z proszkiem do pieczenia. Pomocne może okazać się przesianie mąki. Następnie należy dodać do składników przesiany cukier oraz żółtka. Ciasto należy ugniatać dłońmi aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Po zagnieceniu ciasta, trzeba przekroić je na dwie części, z których jedna powinna być nieco większa. Na około godzinę trzeba ciasto włożyć do lodówki.
Poniżej zaprezentowano listę składników potrzebnych do przygotowania nadzienia jabłkowego:
- 4 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 5 g mąki ziemniaczanej
- 5 g cynamonu
- cytryna
Jabłka trzeba oczywiście obrać ze skórki oraz usunąć z nich gniazda nasienne. Można je drobno pokroić nożem bądź zetrzeć na tarce, w zależności od preferencji. Następnie, owoce należy przesmażyć z dodatkiem cukru, cynamonu i soku wyciśniętego z małej cytryny. Po tym jak jabłka puszą sok, należy dodać do nich mąkę ziemniaczaną i zaczekać aż sok odparuje.
Do przygotowania pianki budyniowej trzeba będzie wykorzystać:
- 4 białka jajek
- 1 cukier wanilinowy
- ok 150 g cukru
- dwie paczki budyniu o smaku wanilii lub śmietanki
- ok 100 ml dowolnego oleju
W pierwszej kolejności należy ubić białka mikserem na sztywną pianę. Następnie, należy dodać do niej cukier zwykły oraz wanilinowy. Kolejnym etapem jest dodanie budyniu oraz oleju. Po wyjęciu ciasta z lodówki i wysmarowaniu blachy masłem, należy wyłożyć nią ciasto.
Ciasto można zetrzeć na tarce. Spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Następnie wyjmujemy je i przekładamy masą jabłkową, a później wykładamy na wierzch piankę. Ścieramy na tarce resztę ciasta i posypujemy nim jabłka oraz piankę.