Szybka pyszna kolacja. W 25 min przygotujesz te pyszne domowe bułeczki.

Dobry pomysł na szybką i smaczną przekąskę, czyli domowe bułeczki z czosnkiem i ziołami

Chrupiące i aromatycznie pachnące bułeczki domowej roboty, to idealne rozwiązanie na dobrą kolację ze znajomymi lub z bliskimi. Świetnie zastępują „tradycyjne” kromki chleba, uatrakcyjniając nam posiłek, a zarazem umilając wspólnie spędzony czas.

To świetna alternatywa dla wszystkich znudzonych codziennymi posiłkami w domu, a także ciekawa opcja na imprezę.

Aby je przygotować potrzebujemy:

  • 400 gram mąki,
  • 250 mililitrów mleka,
  • 1 łyżeczkę suchych drożdży,
  • 1 łyżeczkę cukru,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 50 gram masła,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 żółtko oraz ulubione zioła.

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z mąką, a następnie dodaj ciepłe mleko, cukier, sól i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób odpowiednio miękkie ciasto.

Teraz musisz owinąć miskę z gotowym ciastem folią i umieść ją w jakimś ciepłym miejscu na około 30 minut. W międzyczasie trzeba przygotować nadzienie.

Do masła dodaj posiekane wcześniej zioła i przeciśnięty czosnek, a następnie wszystko wymieszaj. Dalej wracamy do ciasta, które zwijamy w „kiełbasę” i kroimy na małe plasterki.

Gdy skończysz rozwałkuj każdy plasterek, a na jego środku umieść nadzienie. Teraz składamy kółka na cztery razy i umieszczany po dwa/trzy kawałki w foremkach (do muffinków).

Przed ich włożeniem do piekarnika smarujemy je żółtkiem. Teraz pozostaje nam tylko umieścić je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na 20-25 minut.