Buraki ugotuj do miękkości, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub pokrój je drobno nożem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane zioła, które rozetrzyj w dłoniach, aby wydobyły z siebie najwięcej aromatu.
Następnie wyciśnij sok z połówki pomarańczy, dodaj do buraczków, polej octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Dressing z pomarańczy nadaje naszej potrawie głębi smaku, ale jeśli lubisz eksperymentować w kuchni dodaj do buraczków, np. sok z cytryny, ser lub inne dodatki. Dobrym połączeniem ze smakiem buraczków będzie mięta, ser topiony oraz nasiona.
Posiekane drobno orzechy, również swym niebanalnym smakiem z powodzeniem połączą się z buraczkami oraz resztą przypraw. Warto eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich bliskich nowymi smakami, aby mogli cieszyć się z jedzenia tak prostej do wykonania sałatce.