Drobne kawałki kurczaka po chińsku: każdy się zajadał i prosił o dokładkę. Szybki przepis dla zabieganych
Pełnowartościowy, syty i smaczny posiłek w 15 minut? To jest możliwe!
Namiastkę orientalnej kuchni możesz spróbować przygotowując kurczaka po chińsku w pysznym sosie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub 2 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka kurkumy
- Sos sojowy
- Sos Worchester
- Por – 1 sztuka
- Sól i pieprz czarny mielony
- Suszony imbir
- Olej słonecznikowy lub rzepakowy
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka dokładnie umyj i oczyść z fragmentów białego tłuszczu. Następnie pokrój ją w kostkę i włóż do miski. Pora umyj i pokrój w kostkę. Połowę tak pokrojonego pora wrzuć do miski z kurczakiem.
Do miski z kurczakiem dodaj następnie 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżkę sosu Worchester. Dodatkowo dodaj łyżeczkę kurkumy i suszonego imbiru, a także sól i pieprz według uznania.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj zamarynowanego kurczaka i drugą połowę pokrojonego w kostkę pora. Całość smaż przez kilka minut. Kurczak po chińsku jest już gotowy.