Jak zrobić chleb kefirowy bez zakwasu i drożdży – Gotowy za godzinę. Nie sądziłam, że to takie proste.

Z pozoru trudne domowe pieczenie chleba, wcale takie nie jest. Robienie go samodzielnie gwarantuje nam jakość tego, co jemy. Chleb domowy można urozmaicać na wiele sposobów, wedle naszych upodobań smakowych.

Jak upiec chleb żytni bez dodatku drożdży?

Domowej roboty chleb żytni zawiera jedynie 117 kalorii na 100 g. Dzięki temu idealnie sprawdza się dla osób, które się odchudzają. Ciemny chleb z otrębami jest w stanie usprawnić pracę jelit, a także oczyścić naczynia krwionośne. Taki chleb jest najbardziej polecany cukrzykom oraz osobom zmagającym się z otyłością.

Chleb domowej roboty jest delikatny, lekki, a dodatkowo bardzo szybki w przygotowaniu. Możesz do tego przepisu użyć również nasion dyni, nasion lnu oraz słonecznika. Zawsze możesz eksperymentować i próbować różnych, innych dodatków.

Składniki:

  • 220 g mąki żytniej
  • 200 ml kefiru
  • 40 g otrębów, np. owsianych
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • nasiona lnu
  • olej roślinny do posmarowania formy do pieczenia

Kefir wymieszaj z sodą oraz sokiem z cytryny, a następnie dodaj cukier oraz sól. Całość mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Do masy wlej oliwę z oliwek, wsyp otręby owsiane lub inne dowolne, oraz nasiona kolendry i lnu.

Do miski z masą przesiej mąkę żytnią i dłońmi zacznij wyrabiać ciasto. Powinno być ono jednolite, jednak może się nieco kleić. Przygotowane ciasto przenieś do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Teraz umieść formę z masą w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 40-60 minut.

Do przygotowania tego chleba nie jest Ci potrzebny zakwas, co znacznie usprawnia pieczenie. Domowej roboty chleb żytni na kefirze jest niezwykle smaczny, a ponadto bardzo zdrowy, przekonaj się sam! Smacznego!