To szybki i łatwy sposób na upieczenie chleba. Przepis na pyszny chleb z patelni.

Wielu osobom domowy chleb kojarzy się ze wspomnieniami z dzieciństwa.

Ten rodzaj wypieku nie wymaga żadnej wiedzy kulinarnej. Wystarczy odrobina silnej woli i potrzebne składniki, których jest niewiele.

Jak zrobić domowy chleb?

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 330ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 5g drożdży suszonych (15g świeżych)
  • Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Przygotuj świeże drożdże, dodając je do ciepłej wody i mieszając.

Dodaj mąkę, sól i drożdże do miski. Dodaj suszone, jeśli ich używasz.

Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie zagnieć ciasto.

Z podanych proporcji powinny powstać 2 kulki ciasta. Należy je podgrzać i umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jedną kulę umieścić na natłuszczonej patelni. Smażyć pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu.

Gdy olej wyschnie, posmaruj drugą stronę olejem. Następnie odwróć chleb i kontynuuj smażenie pod przykryciem.

Po tym czasie domowy szybki chleb będzie gotowy.

Smacznego!