Od dawna robię swój własny chleb z tego przepisu. Wyjątkowo prosty przepis, a chleb… Sama pychota

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jesteśmy na tyle przyzwyczajeni, że nie potrafimy sobie go wyobrazić bez pieczywa.

Ile jednak można jeść te wykonane w piekarni. Pora wypróbować coś własnoręcznie przygotowanego. Zadowoli nas smak oraz fakt, że to my go przygotowaliśmy, nic tak nie buduje wewnętrznie. Zadanie samo w sobie nie jest trudne. 

To, co stworzymy sami, daje nam wysoką jakość i pewność co do składników, czyli że faktycznie jest zdrowe. Poniżej przepis na upieczenie 3 bochenków chleba: 

  • 1kg mąki krupczatki 
  • 50g drożdży 
  • 900ml letniej wody 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1,5 łyżki soli 

Według własnej chęci: 

  • 1 szklanka otrębów pszennych 
  • 3 łyżki sezamu 
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika i siemienia lnianego 
  • 1,5 łyżki pestek dyni 

Przygotowanie: 

Miska – a w niej połącz wszystkie składniki. Tutaj nie potrzeba maszyn, wystarczą ręce. Aż do otrzymania spójnej masy mieszamy ręką, po czym odkładamy do ciepłego miejsca na 15 minut.  Aby nie marnować czasu, formę do pieczenia smarujemy oliwą oraz przykrywamy warstwą bułki tartej. Wracamy do ciasta, które wkładamy do formy, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Potrzebujemy uzbroić się w cierpliwość, bo samo pieczenie chleba trwa 45-50 minut.  Voilà, smacznego!