Puszyste chlebki na kefirze: smaczne i szybkie. Dzięki temu przepisowi przestaniesz jeść chleb

Komu jeszcze placki na  kefirze kojarzą się z dzieciństwem i babcią? Ta tradycyjna stara receptura jest ciągle stosowana w polskich kuchniach i przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Puszystość tych chlebków ukoi każdy smutek i nawet najgorszy dzień stanie się lepszy po zjedzeniu racucha. Pomimo iż znajdziemy wiele przepisów i wariacji na temat tej prostej potrawy, najprostszym i najbardziej sycącym jest przepis na placki na kefirze z nadzieniem. Ten wyjątkowy przepis zadowoli kubki smakowe najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki:

  • pół litra kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 500 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • odrobina soli do smaku

Nadzienie:

  • twaróg sam lub dodatkiem ziół
  • purée ziemniaczane
  • duszona kapusta
  • duszone grzyby
  • kiełbaski lub szynka z serem

Przygotowanie:

Tworzenie placków zaczynamy od wymieszania kefiru i sody. Następnie  do tego dodajemy całe jajko oraz olej. Mąkę przesiewamy i dodajemy do gotowej masy, do momentu gdy ciasto delikatnie zacznie się przyklejać do naszej dłoni. Gdy uzyskamy taki efekt, delikatnie formujemy z ciasta kulę, posypujemy ją mąką i przykrywamy na 10 minut ręcznikiem lub  lnianą ścierką.

Gdy nasze ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 8-9 części. Każdy kawałek delikatnie wałkujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Na środku każdego placka układamy farsz i zawijamy końce, by całą zawartość schować do środka. Prawidłowe sklejenie końców daje pewność, że farsz nie wypłynie podczas smażenia.

Następnie na rozgrzany olejku smażymy nasze placuszki z każdej strony na złoty kolor. Faszerowane chlebki można jeść na gorąco lub poczekać aż ostygną. Idealnie komponują się z odrobiną masła i solą.

Dla osób, które już nie mogą się doczekać i na samą myśl cieknie im ślinka, polecamy szybko zaopatrzyć się w składniki i zrobić to proste, ale jakże pyszne danie w domu. Smacznego!!