Puszystość tych chlebków ukoi każdy smutek i nawet najgorszy dzień stanie się lepszy po zjedzeniu racucha. Pomimo iż znajdziemy wiele przepisów i wariacji na temat tej prostej potrawy, najprostszym i najbardziej sycącym jest przepis na placki na kefirze z nadzieniem. Ten wyjątkowy przepis zadowoli kubki smakowe najbardziej wybrednych smakoszy.
Tworzenie placków zaczynamy od wymieszania kefiru i sody. Następnie do tego dodajemy całe jajko oraz olej. Mąkę przesiewamy i dodajemy do gotowej masy, do momentu gdy ciasto delikatnie zacznie się przyklejać do naszej dłoni. Gdy uzyskamy taki efekt, delikatnie formujemy z ciasta kulę, posypujemy ją mąką i przykrywamy na 10 minut ręcznikiem lub lnianą ścierką.
Gdy nasze ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 8-9 części. Każdy kawałek delikatnie wałkujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Na środku każdego placka układamy farsz i zawijamy końce, by całą zawartość schować do środka. Prawidłowe sklejenie końców daje pewność, że farsz nie wypłynie podczas smażenia.
Następnie na rozgrzany olejku smażymy nasze placuszki z każdej strony na złoty kolor. Faszerowane chlebki można jeść na gorąco lub poczekać aż ostygną. Idealnie komponują się z odrobiną masła i solą.