Chrupiąca i aromatyczna cukinia z piekarnika – lepszego przepisu nie znam. Obłędny smak

Cukinia ma wielu zwolenników i smakoszy. W pełni sezonu warto korzystać i przygotowywać jak najwięcej dań z jej udziałem.

Smakiem cukinii można cieszyć się w różnych odsłonach, a żeby było smacznie, zdrowo i rozmaicie warto pokusić się o szukanie nowych, ciekawych przepisów na jej przyrządzanie.

Prosty i smaczny przepis na przystawkę z cukinii:

Poznaj nowy i prosty ale niezwykle smaczny przepis na chrupiącą cukinię z piekarnika z dodatkiem aromatycznego, czosnkowego dressingu.

Potrzebne składniki:

  • cukinia – 2 nieduże sztuki,
  • mąka – pół szklanki
  • sól i pieprz wg uznania
  • olej roślinny (opcjonalnie)

Na dressing:

  • kwaśna śmietana (lub majonez) – pół szklanki
  • czosnek – 2 lub 3 ząbki
  • ulubione zioła

Sposób przygotowania przystawki:

Cukinię myjemy – jeśli warzywa są młode nie ma konieczności ich obierania – i kroimy na plasterki. Mąkę, sól i pieprz wsypujemy do plastikowego woreczka lub torebki i mieszamy.

Do mąki dokładamy pokrojoną cukinię, zamykamy woreczek i dokładnie mieszamy z mąka i przyprawami, tak aby całe plasterki cukinii były opanierowane. Nagrzewamy piekarnik i opcjonalnie smarujemy blachę olejem roślinnym (2-3 łyżki) – ale nie jest to konieczne.

Ułożoną na blasze cukinię pieczemy ok. 15-20 minut – odwracamy na drugą stronę po ok. 10 minutach.

Przygotowanie dressingu

Pół szklanki kwaśnej śmietany (lub majonezu – w zależności od upodobań) mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem – można przepuścić przez praskę i ulubionymi ziołami. Jeśli dodajemy świeże zioła także należy je drobno posiekać.

Upieczoną, chrupiącą i aromatyczną cukinię wykładamy na talerz i zjadamy ze smakiem z dodatkiem sosu ziołowo-czosnkowego.

To proste ale bardzo smaczne danie, które sprawi, że cukinię pokochasz jeszcze bardziej!