Oto Węgierski przepis na pyszne chrusty. Smaczniejsze niż te nasze polskie. Puszyste, miękkie i delikatne.

Najlepszy przepis na węgierskie chrusty! Miękkie i delikatne, o wiele lepsze niż nasze Polskie. Musisz tego spróbować!!!

W dniu dzisiejszym nasza propozycją są przepyszne, delikatne chrusty węgierskie! Wykonane są z lekkiego ciasta drożdżowego na kwaśnej śmietanie. Brzmi prosto, prawda? Cała tajemnica udanego przepisu to stopione masło dodawane na końcu.  Nasze chrusty pozostaną miękkie i puszyste nawet następnego dnia!

Będziecie potrzebować:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 Szczyptę soli
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżkę kwaśnej śmietany
  • 1 łyżkę suchych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • Olej słonecznikowy
  • Cukier puder

Przygotowanie:

Na początku w ciepłym mleku rozpuść drożdże razem ze szczypta cukru. Mąkę, sól oraz pozostały cukier wsyp do miski, a następnie dodaj żółtka, brandy, drożdże i śmietanę. Dokładnie i starannie zagnięć ciasto. Podczas mieszania koniecznie dodaj stopione masło, ponieważ jest to klucz do sukcesu!

Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, rozwałkuj ciasto na warstwę około 0,5 mm. Następnie uformuj z niej prostokąty. Dobrze sprawdzi się tu foremka, jednak możesz zrobić to również przy pomocy noża.

Na środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie i przełóż przez nie krawędź ciasta.Teraz będziesz musiał rozgrzać spora ilość oleju roślinnego. Możesz zrobić to w misce lub na patelni. Wrzuć chrusty i smaż dopóki nie osiągną ślicznego, złotego koloru.

Gotowe przekąski umieść na ręczniku papierowym i udekoruj według własnego pomysłu. Możesz obsypać je pudrem lub polać nutellą.

Życzymy smacznego!