Ten szybki i łatwy przepis na ciasto waniliowo-czekoladowe, które świetnie nadaje się do kawy lub herbaty.

Dziś podzielę się szybkim i łatwym przepisem na dwukolorowe ciasto. Jest to idealny dodatek do kawy lub herbaty.

Oto, jak zrobić to ciasto.

  • 4 żółtka,
  • 70 ml mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 50ml oleju roślinnego
  • 10 g kakao
  • 4 białka jaj
  • Olejek waniliowy 1/2 butelki
  • 1/4 litra sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
  • 70 g cukru pudru
  • Udekoruj ciasto płatkami czekolady.
  • Forma do ciasta o wymiarach 16x16x7cm

Wlej mleko do miski. Następnie dodaj olej roślinny. Następnie dodaj olej roślinny. Oddziel żółtka od białek.

Rozdzielić masę pomiędzy dwie miski

Połączenie tych dwóch składników z olejkiem waniliowym pozwoli uzyskać pyszne połączenie.

Następnie ubij białka ze szczyptą soli i łyżką soku z cytryny. Gdy białka się spienią, dodawaj stopniowo cukier i kontynuuj ubijanie, aż masa zgęstnieje. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Połączyć połowę ubitej śmietany z masą kakaową. Drugą połowę wymieszać z masą waniliową.

Ciasto waniliowe należy położyć na wierzchu ciasta czekoladowego. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia. Aby wygładzić ciasto, użyj worka do ciasta. Udekoruj całe ciasto płatkami czekolady.

Umieść foremkę na blasze do pieczenia i zalej ją 1 cm wrzącej wody. Wstawić formę do piekarnika. Piec w temperaturze 150-160°C przez 75 minut, zarówno z górnym, jak i dolnym termoobiegiem.

Smacznego!