Ciasto budyniowe z jabłkami w zupełnie wyjątkowym wydaniu. Smak nie do opisania. Każdy mnie pyta o ten przepis.

Szukasz prostego przepisu na pyszne ciasto?

Przygotuj ciasto budyniowe z jabłkami, które swoją kremową konsystencją i pysznym smakiem zachwyci każdego łasucha.

Składniki:

Krem:

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko
  • pół opakowania cukru wanilinowego

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 małe jabłka
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania kremu. Dokładnie wymieszaj wszystkie przygotowane składniki i ugotuj gęsty budyń. Gotową masę schłodź i zabezpiecz folią.

Następnie zabierz się za przygotowanie ciasta. Utrzyj jajka z cukrem, mlekiem o temperaturze pokojowej i cukrem wanilinowym, a następnie dodaj do nich przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Jabłka umyj, obierz i usuń z nich pestki. Przygotowane owoce pokrój w plasterki i wmieszaj w ciasto.

Gotowe ciasto przełóż do formy o wymiarach 18 x 24 cm i z wykorzystaniem szprycy cukierniczej udekoruj przygotowanym wcześniej, schłodzonym, kremem.

Piecz przez około 30 min w temperaturze 180 stopni.