Znajdziesz tutaj przepis na prosty do wykonania deser, który pokocha każdy fan słodyczy. Ciasto jest lekkie, przez co ma się wrażenie, że zjada się chmurę i znajduje się w niebie. Każdy kto spróbuje tego niesamowitego deseru na pewno zapyta o przepis.
Do osobnego naczynia oddziel żółtka od białek. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ubij białka na sztywną pianę. Do ubitych białek wsyp połowę ilości cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Dodaj 6 łyżek mąki i delikatnymi ruchami wymieszaj masę przy użyciu drewnianej łyżki.
Przygotuj blachę, którą wyłożysz papierem do pieczenia, a następnie wysmarujesz margaryną. Gotową masę wylej do blaszki, a następnie rozprowadź ją równomiernie drewnianą łyżką. Piecz około 20 minut aż do suchego patyczka. Zaleca się sprawdzanie co jakiś czas stan ciasta drewnianą wykałaczką. Kiedy będzie gotowe, wyjmij je i zostaw do ostygnięcia.
Czekając na upieczony wypiek, ubij żółtka z pozostałą ilością cukru. Nie przestając miksować, dodaj 3 łyżki mąki, budyń oraz 2 łyżki mleka. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera. Pozostałe mleko przelej do garnka i zagotuj, a następnie poczekaj aż ostygnie, by było ciepłe, lecz nie wrzące.
Do mleka dodaj ubitą masę z żółtek oraz masło i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Gotowy krem, w temperaturze pokojowej, wylej na chłodne ciasto, a następnie włóż do lodówki by składniki stężały Najlepszy efekt osiągnie się czekając całą noc. Aby nadać deserowi dodatkowego aspektu dekoracyjnego i wzbogacić go o więcej smaku, wierzch ciasta można posypać kakao lub startą czekoladą.