Wymieszaj składniki, a następnie przelej ciasto do foremki. Upiecz w piekarniku, aby uzyskać pyszne dwukolorowe ciasto. Przepis.

Dwukolorowe, pyszne i łatwe do zrobienia

Do przygotowania dwukolorowego ciasta potrzebne są następujące składniki:

  • Masło do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 3 całe jajka
  • 1 filiżanka cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki stołowe kakao, 2 łyżki stołowe wody
  • wanilia do smaku,
  • 10g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ubij jajka w misce i dodaj cukier. Połącz wszystkie składniki. Dodaj olej i mleko. Mąkę i proszek do pieczenia należy połączyć i odcedzić do miski.

Dobrze połącz wszystkie składniki. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Podzielić masę na dwie części. W jednej szklance połączyć wodę i kakao. Dodaj do jednej porcji mieszanki.

Pozostałe kakao wmieszać do masy. Posmaruj masłem bochenek lub naczynie do pieczenia o średnicy 26 cm. Na środku umieścić szklankę odwróconą do góry dnem.

Następnie wlać masę do formy. Mieszanka powinna być jasna z jednej strony i ciemna z drugiej. Po upieczeniu otrzymasz dwukolorowe ciasto.

Masę można wlewać na przemian ze środka do formy, nie używając szklanki. W takim przypadku po upieczeniu uzyskasz „efekt zebry”. Piec ciasto w piekarniku przez około 20 minut lub do momentu, gdy będzie całkowicie suche.